Hoe organiseer ik thuis een etentje voor meerdere mensen?
1. First things first!
Koken voor een groep mensen vergt wat organisatie ongeacht wat je voorziet! Voor je met alles begint moet weten hoeveel gasten je verwacht voor het diner of etentje en hoe je diner ziet: zittend, staand, walking buffet,...
Tegenwoordig heb je verschillende keuzes om thuis lekker eten te voorzien:
A. Een cateraar, traiteur, foodtruck die alles voorziet.
Bespreek dan goed wie wat doet. Stem best de volgende vragen af: wat heeft de cateraar nodig, wat voorzien ze zelf van materiaal en eten, wat moet jij nog voorzien qua materiaal, eten, drank, ruimte,… Denk hierbij aan: bestek, servies, glazen, tafels voor presentatie, afdak of tent voor als het regent, stromend water,…
Check zeker ook hoe laat de cateraar zal toekomen en hoeveel voorbereidingstijd ze nodig hebben op locatie. Indien jullie zelf nog op plechtigheid zijn, zeker zien dat er iemand aanwezig is of dat cateraar tot locatie kan geraken.
Bespreek dit goed op voorhand zodat je niet onnodig teveel kosten maakt als het allemaal last-minute geregeld moet worden.
B. Een deel van je diner wordt voorzien door cateraar of traiteur en deel door jezelf.
Ook hier is het best om zo goed mogelijk af te stemmen wat cateraar, foodtruck, traiteur voorziet en wat jullie zelf voorzien. Maak je de cateraar verantwoordelijk voor hoofdgerecht en voorzie jij zelf hapjes, drankjes en dessert? Voorziet de cateraar al het servies en glazen of enkel het nodige voor het hoofdgerecht? Hoeveel ruimte heeft de cateraar nodig en hoeveel ruimte heb jij zelf nodig?
C. Je voorziet alles zelf?
Dan raden we altijd aan om hulp te voorzien op voorhand en op de dag zelf. Denk hierbij aan broers en zussen, (schoon)moeders en vaders, neefjes en nichtjes die wat ouder zijn en graag een centje bijverdienen,... Het is altijd handig dat er meer mensen op de hoogte zijn van je diner zodat niet alles op de dag zelf bij jullie feestvierders terecht komt.
2. Wat staat er op de menu als je zelf wat voorziet?
Het eerste wat je moet weten is voor hoeveel personen je iets zult voorzien en hoe je menu eruit zal zien. Er zijn zoveel mogelijkheden dat een keuze soms moeilijk is.
Wil je het lekker en makkelijk?
Voorzie zoveel mogelijk koude hapjes. Deze kunnen op voorhand gemaakt worden en reeds op tafel gezet worden voordat de gasten toekomen.
Denk hierbij aan:
-
Chips, nootjes, kaas, olijfjes,… op tafel
- Belegde sandwiches of wraps
- Tiramisu, taart,…
Gemengd warm en koud.
Wil je warme hapjes die je op voorhand warm kunt maken afwisselend met de koude hapjes?
Maak soep op voorhand en stop deze net voordat de gasten komen in een warmhoudketel. Zet er tassen of soepkommen met lepels bij. Zo kan iedereen zelf een lekker kopje soep nemen (al dan niet met een broodje of soepstengel)
Stop warm eten, hapjes,… in een au-bain Marie of chafing dish. Zo kan je alles net op voorhand klaarmaken en kan iedereen zelf zijn eten nemen.
Voorzie minstens 1 iemand die graag warme hapjes maakt in oven of friteuse + iemand die opdient: Zo kunnen jullie lekkere snacks maken die warm uitgedeeld kunnen worden.
Origineel, lekker en warm?
- Pizza uit de pizza oven! Voorzie 1 persoon die continue pizza’s maakt en 1 iemand die bakt.
- Paella: voorzie minstens 1 persoon die zich ontfermt over de Paella. Hulp zal zeker komen aangezien het een heus spektakel is.
- BBQ: voorzie minstens 1 iemand die vlees bakt en maak salades op voorhand. Makkelijk met au-bain maries of chafing dishes om vlees warm te houden na het bakken.
- Hotdogs, burgers met frietjes: voorzie 1 iemand voor het bakken van de burgers/hot dogs op de bakplaat en 1 iemand voor het bakken van de frietjes in een friteuse.
Sidesnacks en/of dessert
- Warme nachos uit nachomachine met kaassaus of guacamole
- Popcorn met popcornmachine
- Verse suikerspin gemaakt met een suikerspinmachine
- Een heerlijke frisse mocktail uit onze mocktaildispenser
- Warme lollywafels
- Poffertjes of pannenkoeken
- Heerlijke warme chocomelk
3. Wat heb je nodig om je diner/etentje smooth te laten verlopen?
We hebben al enkele tips gegeven wat je zeker nodig hebt als je eten/drank voorziet maar hier toch nog even korte opsomming. Deze opsomming is algemeen, uiteraard kan het zijn dat je meer of minder nodig hebt.
- Koelkasten voor drank
- Wil je warme dranken aanbieden na het eten? Voorzie zeker een perculator voor thee en een warme drankenketel voor thee.
- Koelkasten voor boodschappen/eten/dessert
- Diepvries voor ijsblokjes en ijsjes
- Servies, bestek, glazen of wegwerpmateriaal
- Servietten
- Extra tafels voor buffet te presenteren of eten op te plaatsen.
- Openers voor drank: bv. Frisdrank, Bier, wijnopener - Tip: hang de opener met een koord dicht bij de koelkast met drank: zo verdwijnt die niet en kan iedereen zijn of haar drank makkelijk openen.
- Vuilbakken en asbakken op verschillende plaatsen
- Dienbladen kan je altijd gebruiken!
4. Zei er iemand afwas?
Wil je niet teveel afwas tijdens je feest dan heb je verschillende opties:
- Voorzie wegwerp, tegenwoordig heb je veel bio-afbreekbaarwegwerp dat je kunt kopen.
- Voorzie genoeg glazen: als je veel glazen voorziet dan moet je op het moment zelf minder afwassen. Achteraf meer als dit je eigen glazen zijn.
Voorzie je enkele mensen die de hele avond helpen? Dan kan die in tussentijd zeker glazen ophalen en deze afwassen.
5. Nog enkele tips
- Maak je boodschappenlijstje op tijd en ga tijdig naar de winkel(s).
- Zie dat je voldoende plaats hebt in de koelkast of huur reeds een extra koelkast voor al je boodschappen (en drank).
- Heb je als dessert ijs of wil je ijs voorzien in de drankjes? Voorzie genoeg plek in de diepvries of huur een diepvries!
- Reserveer tijdig alles wat je nodig hebt zodat je zeker het nodige hebt (borden, bestek, au-bain Maries,…)
- Denk goed na of je wilt afwassen tijdens het feest of dat je gewoon heel veel glazen voorziet zodat je zeker geen afwas moet doen.
- Bestel je taart of komt cateraar eten dag op voorhand brengen? Denk weer aan de koelkast ;-).
- Werk je met bbq, vuur,…: voorzie een brandblusser + ovenwanten.
- Zie dat je hulp goed op de hoogte is van het eten dat je voorziet en van hun taken die dag. Indien jij iets vergeet, weten zij het wel :-) (ook voor mensen die allergie hebben altijd makkelijk dat meer mensen op de hoogte zijn van de gerechten)
- Zet ergens ook altijd een emmer met voddoekje. Als er dan gemorst wordt, kan je snel schoonmaken.
- Contacteer catering, traiteur, foodtruck altijd nog even 1,5 - 2 weken op voorhand om juiste aantallen door te geven en laatste zaken af te stemmen.
- Elektriciteitsvoorziening: Voorzie genoeg verlengkabels en kattenkoppen voor koelkasten, foodtruck, diepvries,... en test op voorhand even of alles tegelijk gebruikt kan worden.
- Het kan nooit kwaad om extra chipjes of hapjes te voorzien. Het gebeurt wel meer dat het feestje langer duurt dan gepland en dan kan een (mid)night snack goed van pas komen!
Conclusie
- Stem goed af met de verschillende partijen.
- Maak een planning en lijstjes.
- Voorzie beter te veel dan te weinig.
Veelgestelde vragen
Food, drinks & koeling
Globaal genomen kunnen we stellen dat elektrische apparaten die warmte maken veel elektriciteit vragen. Kijk zeker goed naar de wattage, het verbruik, dewelke bij de specificaties van elk artikel zijn vermeld.
Om bovenstaande reden hebben we ook heel wat apparaten op gas om zo de elektriciteitsvoorziening te besparen van hoge last.
We vragen om de artikelen proper terug te brengen of klaar te zetten zoals afgeleverd. Zo niet, rekenen we een poetskost aan. Respect voor de materialen = key!
Wil je toch op voorhand al wat meer informatie? Alle informatie over ons popcornmachine vind je hier. Alle informatie over ons suikerspinmachine vind je hier.
Extra porties kunnen ook besteld worden via onze webshop!
Lees hier alles over onze paella-pan.
Koffie kan je hier niet in maken maar kan je deze indien gewenst wel hierin warm houden. Wil je koffie maken en warm houden? Huur dan onze perculator.
Chocomelk houd je warm in onze chocomelkdispenser en NIET in deze warme drankenhouder. Chocomelk moet namelijk in beweging blijven, anders zakt de chocolade naar beneden.